Dobra włoska restauracja – menu i wino
Restauracje włoskie to w kraju najpopularniejszy typ gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest pyszne, pożywne oraz ładnie wygląda na talerzu. Bez wątpienia najczęściej wybieramy takie dania jak pizza czymakarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską kosztują rzadsze dania obiadowe – tortellini, gnocchi czy desery włoskie.
Szukając dobrej włoskiej restauracji warto zwrócić uwagę na kilka elementów: czy restauracja korzysta z włoskich składników, czy w menu można znaleźć również mniej znane włoskie dania, czy lista win, oferuje klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża wielość smaków i jedzenie z wielu miejsc kraju. W dobrej restauracji znajdziemy prawdziwy klimat Włoch.
Kuchnia włoska jest łatwa, ale to wcale nie znaczy, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to przepyszna kuchnia europejska .
Dobre wina z Włoch
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do tytułu bycia ekskluzywnym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie może ignorować wina. Posiłek na włoską modę bez wyjątku powinien zawierać również aperitiff. Lampka białego wina to przy włoskim posiłku cos zupełnie naturalnego. włoski kucharz Najbardziej typowe wina włoskie to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese a także monti z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście chce być rozpoznawana jako klasycznie włoska, powinna posiadać różnorodny wybór win.
Klasyczna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć indywidualność kuchni włoskiej bez wahania trzeba odwiedzić restaurację, która jest w stanie podać nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film