Ówczesna kuchnia w dalszym ciągu żyje

Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (jakie są wybitnie cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za lokalne, głównie z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone w większości wypadków z Polską. Można dostać je w szczególnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak sztampowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, swoistych dla różnych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w samej rzeczy niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film