Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i użytkowali owoce kawowca. Niemniej jednak wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Sporo wieków następnie, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się wobec tego raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby uzyskać rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Współcześnie większość spożywanych produktów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda wielkiego trudu. kawa w Polsce Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Toteż także tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również właściwego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film